Search
  • Poti. Vrei. Dar faci!
  • Saptamana Nationala a Voluntariatului 2017
Search Menu

Ştefana Elena Bostan

Daca ti-a placut, da mai departe!Share on Facebook
Facebook
0

Asociația pentru Dezvoltare Activă, Bacău

La început, am activat într-un sector nepotrivit mie, fapt care m-a lăsat cu un gust amar. Dar după un timp am considerat potrivit să mai dau o șansă voluntariatului. Astfel am fost integrată într-un grup de oameni minunați, alături de care am întreprins multe activități nonformale.

Prima experiență de acest gen a fost un Seminar Național de Tineret, din cadrul proiectului ”Educația Altfel 2”. Acolo am realizat faptul că nu voiam să fiu doar participant în proiectele de tineret, ci să fiu un voluntar dedicat. Îmi doream să învăț și să mă dezvolt cât mai mult pe plan personal și profesional, alături de alți oameni care aveau aceleași obiective. Pe parcursul primelor activități de voluntar am înțeles cu adevărat că tinerii nu sunt viitorul, ei sunt, mai ales, prezentul. Ne ajutam reciproc încă de la început spre o dezvoltare cât mai eficientă atât a noastră, cât și a comunității. Încă de la primele activități, am realizat că nu pot trăi fără voluntariat.

Întreaga mea experiență ca voluntar a fost bazată pe învățarea și punerea în practică a educației nonformale în diferite contexte. În prezent, consider că acest lucru mă ajută foarte mult. Utilizarea sa a avut un impact considerabil asupra mea încă de la început, mai ales având în vedere viitoarea mea carieră ca profesoară. Astfel, prin învățare, practică și exersare continuă, am realizat că voi fi unul dintre factorii care va aduce o schimbare în sistemul de învățământ actual. Experiența mea ca voluntar nu mă ajută doar pe mine să îmi dezvolt competențe și atitudini pozitive cu privire la diverse subiecte, ci îi va ajuta și pe viitorii mei elevi să învețe eficient. În acest mod întreg procesul de diseminare va fi unul activ, continuu și aplicabil în viața de zi cu zi atât pentru mine, viitorii mei colegi, cât și pentru copii.

În mod clar, recomand experiența voluntariatului și altor persoane. Prin implicare activă, persoana ajută la progresul comunității din care face parte. Mai mult, își dezvoltă și câteva atitudini și competențe cheie, fie în mod voluntar, fie involuntar. Personal, consider că, în momentul în care ai găsit sectorul potrivit, nu te mai poți desprinde de activitatea de voluntariat.

Din realizările sale, prin cuvintele coordonatorului:

Ștefana a fost aleasă ”Voluntarul anului în domeniul tineret” în județul Bacău, datorită multitudinii de proiecte de la nivel local, național și european, în care s-a implicat în mod activ. Ea s-a ocupat de organizare, promovare, scriere de proiecte, logistică și facilitare a demersurilor necesare implementării activităților.

În relația mentor-voluntar, rezultatele Ștefanei au fost atât calitative, cât și cantitative. În linii mari, ea a asimilat cunoștințe despre managementul voluntarilor și managementul riscurilor, a dobândit deprinderi practice cu privire la aspectele logistice ale unui ONG, a implementat metode de educație nonformală în cadrul proiectelor în care a activat, a ajutat la dezvoltarea unui context de sharing și networking între ADA și partenerii săi de la nivel local și european, a facilitat contextul de învățare al participanților câtorva activități, și lista continuă.

Ștefana are foarte bine dezvoltate abilitățile de leadership, comunicare și organizare a activității logistice. Personalitatea sa este foarte puternică, fapt ce o ajută enorm la structurarea și mobilizarea echipelor de voluntari, pentru implementarea activităților propuse. Ea sprijină echipele respective prin asigurarea unei bune dispoziții, pentru a crea un mediu de lucru plăcut pentru ceilalți.

Ștefana a fost extrem de implicată și devotată în activitatea sa de voluntar. Acest fapt a dus, în mod continuu, la dezvoltarea sa, a asociației și a comunității. Consider că drumul ei nu s-a terminat aici, având în vedere obiectivele sale atât pe termen scurt, mediu cât și lung. De aceea, ambiția și meritele sale ar trebui recunoscute, apreciate, și luate drept exemplu de către alte persoane care activează (sau nu) în domeniul voluntariatului.

Marturiile beneficiarilor:

“Ștefana este una dintre persoanele cu energie pozitivă din belșug. Are foarte multe calități, motiv pentru care am devenit buni prieteni pe parcursul timpului. M-a ajutat enorm atunci când am avut nevoie, chiar și atunci când nu i-am cerut asta. A făcut abstracție de faptul că eram doar colegi într-un ONG și m-a tratat ca pe o persoană din familia sa. O apreciez extrem de mult pentru tot, și sper să nu se schimbe în viitor.”

Leave a Comment

Required fields are marked *.