Search
  • Poti. Vrei. Dar faci!
  • Saptamana Nationala a Voluntariatului 2017
Search Menu

Ştefana-Bogdana Angelescu

Daca ti-a placut, da mai departe!Share on Facebook
Facebook
0

Biblioteca Municipală “Stroe S. Belloescu”, Bârlad

Stefana AngelescuÎmi amintesc foarte bine prima mea experienţă ca voluntar. Era o dimineaţă călduţă de 1 iunie când noi, voluntarii, ne-am strâns în curtea bibliotecii şi am asistat la un frumos spectacol de dans prezentat de prichindeii de la grădiniţă. Noi le-am organizat o mini-petrecere, iar ei ne-au răsplătit printr-un mic spectacol. Am fost sprijinul moral al copilaşilor şi, prin scurte jocuri de înviorare şi glume, le-am alungat orice fir de emoţie şi îndoială şi am fost mândri să facem parte din publicul care le-a admirat prestaţia artistică. Copiii ne-au mulţumit printr-o serie interminabilă de pupături, îmbrăţişări şi zâmbete. Acela a fost momentul în care am prins gustul voluntariatului,  momentul în care am realizat că “meseria” de voluntar este cea mai frumoasă, dat fiind faptul că “se plăteşte” în zâmbete.

Muncind ca voluntar la un spital de copii am avut parte atât de experienţe plăcute cât şi de experiențe mai puţin plăcute. Am realizat că educaţia, şi exercitarea dreptului la educaţie, are un rol important în procesul de formare şi maturizare al oamenilor. M-a impresionat cel mai mult faptul că am văzut mămici de 16, 17 ani, care nu ştiau ce presupune rolul de mamă. Lipsa de educaţie şi informare era mai mult decât vizibilă. Aveau o atitudine violentă faţă de proprii copiii şi au dat dovada de imaturitate, bruscându-i și jignindu-i. Am rămas profund dezamăgită… Atunci am înţeles cât de mult contează mediul în care creşte un copil, câtă responsabilitate implică creşterea unui copil. A fost o experienţă nouă şi oarecum traumatizantă, dar când am plecat am fost bucuroasă că am reuşit să aduc zâmbetul pe chipul celor mici, în loc de ceartă le-am oferit poveşti, jocuri, cântece şi ei au fost fericiţi.

Bineînţeles că recomand fiecărui om indiferent de vârstă, gen, culoare, religie sau statut social să experimenteze câteva momente din viaţă ca voluntar deoarece toţi oamenii merită să înveţe să aprecieze ceea ce au, să lupte pentru o lume mai bună, să acorde ajutorul cuiva sau un sfat atunci când pot, să privească viaţa ca un dar pe ce merită preţuit; în final, să fie om adevărat, cu sentimente şi umanitate.

Din realizarile ei:

În ultimul an, Ștefana s-a implicat în activităţi dedicate copiilor, cu vârste cuprinse între 2 şi 17 ani. Ea a participat la organizarea a diferite activităţi destinate prichindeilor, cum ar fi: petrecere Biblioween, campania “Şi tu poţi fi Moş Crăciun”, prin care a ajutat la strângerea de hăinuţe şi jucării pentru copiii nevoiaşi, a mers săptămânal la Secţiile de pediatrie şi a citit poveşti copiilor internaţi, i-a învăţat diferite jocuri de creativitate şi rol, a contribuit la îmbunătăţirea strării psihice şi fizice a copiilor spitalizaţi.

Ștefana este un foarte bun organizator, a dat de multe ori dovadă de creativitate dar şi de simţ al răspunderii. Colaborează foarte bine cu ceilalţi voluntari şi a contribuit la îmbunătăţirea echipei prin promovarea acţiunilor de voluntariat, desfăşurate de instituţia noastră, fapt care a dus la înscrierea de noi voluntari. Este convingătoare, ştie să-şi susţină punctul de vedere şi să realizeze tot ce şi-a propus.

Deşi este elevă în clasa a XII şi o aşteaptă un examen greu, nu a renunţat la voluntariat. Dorinţa de a le fi de folos celorlalţi şi zâmbetele copiilor o ajută să fie o bună gestionară a timpului său, astfel încât poate fi voluntar şi elev eminent, în acelaşi timp.

Din realizările sale, prin cuvintele coordonatorului:

Sunt bucuroasă când văd că mai există şi astfel de tineri, în ziua de azi, când majoritatea nu se gândesc decât la distracţii. Şi eu am trei copii, dintre care unul are 16 ani, şi mi-ar plăcea să fie şi el voluntar, să-i ajute pe alţii, ar fi benefic și pentru el.  Ştefana este un copil bun, cu suflet mare, care ştie cum să fie pe placul celor mici. Ştie multe jocuri şi îi ţine mereu ocupaţi, ceea ce e foarte bine, aşa mai uită şi ei de spital şi de tratamente. (Mihaela R., mama unui copil internat la Secţia de pediatrie I )

Leave a Comment

Required fields are marked *.