Search
  • Poti. Vrei. Dar faci!
  • Saptamana Nationala a Voluntariatului 2017
Search Menu

Minodora Gherendi

Daca ti-a placut, da mai departe!Share on Facebook
Facebook
0

Asociația Tineri pentru Comunitate, Bistrița

În anul 2012 eram în clasa a VII-a și nu știam mai nimic despre voluntariat, însă acela a fost momentul în care am primit un pliant despre o asociație care derula o activitate de reabilitare a grădinițelor. Cu prima ocazie, am luat legătura cu profesoara care era implicată, i-am spus că sunt interesată, mi-a dat mai multe informații și mi-a promis că la următoarea activitate mă va contacta. Așa a și făcut. În vara acelui an m-a sunat și mi-a spus că se desfășoară un proiect de strângere de fonduri pentru o persoană bolnavă de cancer. Am fost prezentă acolo, m-am implicat și, cu toate că mi s-a părut destul de greu, fiind prima activitate în acest gen la care luam parte, am hotărât că trebuie să merg mai departe. Am continuat să mă duc la toate activitățile ce au urmat până când am realizat că totul devenise un obicei aproape zilnic.

În momentul de față sunt coordonator de voluntari la asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița. Mă bucur că am continuat să mă implic. Activitatea pe care trebuie să o menționez este cea derulată la Centrul de Noapte Bistrița, pe care de altfel o și coordonez. În urma unui parteneriat anterior cu această instituție, Asociația Tineri pentru Comunitate a identificat nevoia beneficiarilor centrului – oamenii străzii – de a fi implicați în activități care să le faciliteze integrarea în societate, precum și pe piața muncii. Astfel, din luna septembrie 2014 derulăm săptămânal activităti de informare și educare a acestor oameni rămași fără adăpost. În momentul de față coordonez seminarul de limba engleză, în cadrul căruia, împreună cu alți patru voluntari, predau beneficiarilor expresii și cuvinte uzuale. De fiecare dată mă bucur să văd entuziasmul din ochii acelor oameni și dorința lor de a-și depăși condiția, speranța că prin stăpânirea unei limbi de circulație internațională își vor mări șansele de a-și găsi un loc de muncă.

Fără doar și poate, recomand tuturor voluntariatul. De ce? Deoarece nu poți înțelege ce satisfacție are un voluntar până nu încerci chiar tu. Drept urmare încurajez pe oricine să se implice. Chiar dacă pe moment poate satisfacția personală e pe planul al doilea, pentru că te concentrezi pe activitate, în timp realizezi cât de multe înveți și cât de mult te ajută voluntariatul să te dezvolți atât pe plan personal, cât și profesional. Satisfacția este enormă, iar voluntariatul este ceva minunat.

Din realizările sale, prin cuvintele coordonatorului:

Mino, cum o numim noi pe Minodora s-a implicat activ în programele de voluntariat derulate la nivel local, coordonând atât activitățile cât și grupurile de voluntari. Astfel, menționăm aici programul “Voluntari în acțiune” derulat la Centrul de Noapte Bistrița cu scopul de a facilita re-integrarea oamenilor străzii în societate. La cererea lor, Mino coordoneaza un atelier de limba engleză. Cel de-al doilea program este “Tablou uman” în cadrul căruia coordoneaza un atelier de creație din materiale reciclabile. Proiectul se derulează într-o școala din mediul rural.

Activitatea de voluntar a schimbat-o pe Mino din copila timidă într-o tânără cu inițiativă, hotărâtă și responsabilă. De asemenea, este foarte serioasă și conștiincioasă în tot ceea ce face și îi motivează pe noii voluntari să aibă aceeași atitudine. Datorită acestor calități, Mino a fost numită coordonator de voluntari și mărturisesc că își îndeplinește în continuare sarcinile cu responsabilitate și seriozitate.

Mino completează echipa de voluntari ai asociatiei prin dinamism, spirit de inițiativă și determinare. În ceea ce priveste abilitățile, este foarte pricepută la partea artistică – fiind și elevă la Liceul de Arte – iar acest lucru se vede în proiectele coordonate de ea al căror scop principal este de a dezvolta creativitatea și imaginația, precum și munca în echipă.

Mărturiile beneficiarilor:

“Mino este un exemplu pentru noi toți că putem crea din nimic, din ceea ce altii arunca la gunoi, ma simt mai fericita la atelierele de creație și îmi doresc să particip la această activitate zi de zi” (Diana, clasa a-V-a)

Leave a Comment

Required fields are marked *.