Search
  • Poti. Vrei. Dar faci!
  • Saptamana Nationala a Voluntariatului 2017
Search Menu

Latip Abdul-Cair

Daca ti-a placut, da mai departe!Share on Facebook
Facebook
0

Biblioteca Pontus Euxinus, Năvodari

LatipDe mic copil mi-am dorit sa lucrez cu elevi și să învăt cât mai multe lucruri. Mi s-a oferit șansa de a fi voluntar și atunci am spus: de ce nu? Mi-am dat seama că acesta va fi cel mai important lucru pentru mine. Voluntariatul înseamnă familie (dragoste, echipă). Sincer să fiu, prima dată n-am crezut că voluntariatul “dăunează” (în sensul bun). Pentru mine este ca un microb, ma gândesc aproape săptămânal ce să mai promovez și ce acțiuni mai am de realizat. Un actor renumit spune “Suntem amintirile noastre” şi pot zice că în cadrul activității mele amintirile sunt singurele ce mă leagă și mă fac să fiu mândru atunci când timpul trece peste mine.

Tot ce am învățat de la profesorii mei de actorie aplic în “laboratorul de teatru” cu voluntarii. Se spune că marile cărți pe care un actor trebuie să le citească sunt  gara, cârciuma și strada. Am făcut studii şi am ieşit cu voluntarii pe străzi și în cârciumi, ca să analizăm oamenii (mers, atitudine, limbaj). Am avut parte și de situaţii mai dificile în timpul spectacolului (uitarea textului sau căderea unui obiect), dar toate acestea rămân în “bucătăria” noastr internă. Cele mai frumoase momente sunt atunci când, la sfârșitul unei acțiuni sau spectacol, observăm că mesajul pe care am vrut să-l transmitem a ajuns unde trebuie.

Recomand voluntariatul tuturor, indiferent de naționalitate sau vârstă. Pe parcurs veți avea șansa de a cunoaște, de a experimenta, de a ajuta.  Voluntariatul te învață în primul rând și te educă într-un anumit sens. De ce recomand? Pentru că dăruind altora timp, vei dobândi satisfacții sufletești nebănuite. Iar când recompensa se măsoară în aplauze și lacrimi de fericire știi că ți-ai creat amintiri care nu se șterg niciodată.

Din realizările sale, prin cuvintele coordonatorului:

Latip este voluntar la Biblioteca Pontus Euxinus de 4 ani. În tot acest timp, a înființat și coordonat trupa de teatru ,,Paradox Company” și a organizat spectacole pentru comunitate. Anul trecut, a intrat în echipa de voluntari ,,Ambasadorii bibliotecii”, în programul cu același nume, din proiectul Raftul cu inițiativă. Aici, a recrutat voluntari pentru înființarea unei noi trupe de teatru, a înființat atelierul ,,Laboratorul de teatru”, a organizat și susținut workshop-uri de teatru, a participat la toate acțiunile de promovare a lecturii și bibliotecii, venind cu idei inovatoare.

În anul 2014, Latip și-a petrecut peste 10 ore pe săptămână în sala de repetiții. A pus în scenă trei piese de teatru și a organizat  spectacole gratuite pentru comunitate, toate jucându-se, la fiecare reprezentație, cu sala de 300 de locuri plină. A susținut workshop-uri de teatru pentru peste 70 de copii și adulți. La ,,Laboratorul de teatru” a susținut cursuri de dicție, de mișcare scenică, de improvizație, pentru copiii pasionați de teatru.

Latip este creativ, serios în tot ce face, organizat și foarte ambițios. Dacă își propune un lucru, sigur îl și duce la bun sfârșit, cu rezultate deosebite. Are spirit de echipă și funcționează ca un liant în echipa de voluntari. Este ,,locomotiva” grupului de voluntari ,,Ambasadorii bibliotecii” și toți colegii au încredere în el. Pasiunea lui Latip pentru teatru și cultură în general, optimismul și energia cu care se implică în proiectele culturale ale organizației noastre sunt de un real folos în ducerea la îndeplinire a misiunii noastre.

Latip ne-a demonstrat, la cei 23 de ani ai săi,  că un voluntar poate schimba mentalități, că poate să aducă sute de zâmbete și că poate să facă lumea din jur mai frumoasă.

Mărturiile beneficiarilor:

Atunci când l-am cunoscut nu aveam de unde să știu că viața mea se va colora atât de frumos. Aștept toate repetițiile cu nerăbdare. Aici suntem ca o mare familie: socializăm, ne distrăm, repetăm. Aș vrea să dureze trupa de teatru mereu, mereu. Să nu se termine niciodată. Latip ne-a adus împreună și ne-a învățat atât de multe lucruri. Cred că nu îi voi putea mulțumi niciodată îndeajuns pentru bucuria pe care mi-a adus-o în toți acești ani. Când voi fi mare vreau să fiu voluntară la fel ca Latip. (Jianu Ana Maria – actor în trupa Paradox Company)

1 Comment Write a comment

  1. Mă bucur nespus sa văd oameni frumoși ce pun tot sufletul în ceea ce fac. Felicitări! Mult succes pe calea ta 🙂

    Reply

Leave a Comment

Required fields are marked *.