Search
  • Poti. Vrei. Dar faci!
  • Saptamana Nationala a Voluntariatului 2017
Search Menu

Darius-Răzvan Bărbos

Daca ti-a placut, da mai departe!Share on Facebook
Facebook
0

Asociaţia Tineri pentru Comunitate, Bistriţa

Voluntariatul a început propriu-zis ca o joacă, dar cu o dorinţă nebună de apropiere de frumos, de artă şi în special de copii. De ce am răspuns afirmativ acestei provocări? Simplu. Pentru mine voluntariatul şi copiii sunt sinonim cu “relaxare”. Îmi aduc aminte cu plăcere de primul proiect pe care l-am inițiat – “Lecturi terapeutice”. E ca şi cum aş fi stat o după-amiază cu prietenii sau cu familia, încercând să aflu mai multe despre mine, reuşind să descopăr ceva nou la fiecare repetiţie cu voluntarii şi la fiecare interacţiune pe care o aveam cu copiii. “Lecturi terapeutice” a fost un experiment prin care voiam să îmi demonstrez mie şi celorlalţi că singura mea limită este cerul, dar şi o încercare de a putea vedea şi această parte a artei, parte extrem de captivantă şi de complexă din care am învăţat ulterior extrem de multe. Înainte de acest proiect nu am avut nici o legătură cu cei de-o şchioapă, şi pot spune că astfel am intrat pe un teren virgin pentru mine.

Din punctul meu de vedere de-a lungul activității de voluntar am reușit să pun în practică abilitățile de comunicare asertivă și atitudinile empatice referitoare la publicul țintă al fiecărui proiect derulat, pe care le-am dobândit în cadrul unor cursuri de dezvoltare personală, dar și abilitățile antreprenoriale și organizaționale, și nu în ultimul rând am reușit să pun în aplicare managementul eficient al timpului. M-am implicat în activitățile organizatorice de la elaborarea și depunerea spre finanțare a unei idei de proiect care urmărea să promoveze activitatea de voluntariat ca modalitate de stimulare a creativității, de dezvoltare personală și profesională, până la contribuția la procesul curativ al unui număr estimativ de 200 de pacienți minori ai secției de Pediatrie a Spitalului Județean Bistrița-Năsăud cu ajutorul terapiei prin lectură și joc de rol.

De câte ori am ocazia îi îndemn pe ceilalți să se implice în activități de voluntariat. Mereu voi spune că acest domeniu îți poate dezvolta extrem de multe abilități. Este mediul în care îți permiți să înveți, iar mai apoi să pui în practică lucruri pe care să le folosești și în cariera profesională. Voluntariatul este un domeniu al testelor si experimentării care te învață ce înseamnă investiția, după care câștigul și satisfacția personală.

Din realizările sale, prin cuvintele coordonatorului:

Răzvan s-a implicat mai ales în activități din domeniul artei și creației artistice. Amintim astfel proiectul “Lecturi terapeutice” implementat în perioada martie -noiembrie 2014, în cadrul căruia a coordonat 2  grupe  cate 10 voluntari în activitatea de punere în scena a unor povești pentru copiii bolnavi din Secția de Pediatrie a Spitalului Judetean Bistrișa –Năsăud. El coordoneaza din luna martie 2015 proiectul “Tablou Uman” derulat în parteneriat cu o școala din mediul rural în cadrul căruia susține ateliere de creație artistică literară.

Putem afirma că activitățile coordonate de Razvan au avut un mare impact asupra beneficiarilor, de cele mai multe ori copii care fac parte din categorii sociale vulnerabile.  Astfel, mai mult de 200 de copii și-au dezvoltat stima de sine și au devenit mai interesați de lecturarea unor texte și interpretarea lor in mod interactiv. De asemenea, alti voluntari au devenit interesați de creația artistică literară, unul dintre ei coordonând în prezent un proiect similar în altă școala din mediul rural. Răzvan este o persoană care emană multă energie pozitivă, este un izvor de resurse care te copleșește în mod pozitiv cu pasiunea sa pentru teatru și artă în general.

Datorită rezultatelor obținute prin proiectele coordonate: stimularea interesului pentru lectura în rândul unor copii din medii nefavorabile precum și în rândul altor tineri voluntari, stimularea imaginației prin diverse jocuri, precum și munca în echipa și toleranța, considerăm că merită recunoaștere pentru activitatea sa din ultimul an.

Mărturiile beneficiarilor:

Datorită lui Razvan am devenit mai buni, mai atenți cu cei din jurul nostru și mai fericiți! Nu în ultimul rând am descoperit că a citi poate fi distractiv. (declaratie colectivă a elevilor de la Școala Gimnazială Budacu de Jos, unde Răzvan coordonează proiectul Tablou Uman).

Leave a Comment

Required fields are marked *.