Search
  • Poti. Vrei. Dar faci!
  • Saptamana Nationala a Voluntariatului 2017
Search Menu

Antonia Constantinescu

Daca ti-a placut, da mai departe!Share on Facebook
Facebook
0

Asociația Inițiative și Proiecte pentru Tineret Imago Mundi, Mălureni

Îmi doream de mai mult timp să fiu voluntar, să știu că îmi folosesc timpul liber într-un mod benefic și știam că o să mi se deschidă numeroase oportunități. Am participat încă din primii ani de școală la diferite activități alături de mai mulți copii într-o asociație care se ocupa cu organizarea festivalurilor interculturale din satul în care locuiesc, a momentelor artistice și a vizitelor tematice. Am avut ocazia să aflu de Asociația Inițiative și Proiecte pentru Tineret Imago Mundi de la fratele meu, care era voluntar de mai mult timp în cadrul asociației. Mi-am exprimat dorința de a participa la activitățile de voluntariat și, nu după mult timp, eram deja la o primă întâlnire cu membrii asociației. Îmi amintesc că m-au primit cu brațele deschise și m-am împrietenit foarte ușor cu ei, chiar dacă eram timidă. Am participat la mai multe activități, unele desfășurate și de alte ONG-uri, dorința mea de a mă implica devenind din ce în ce mai mare, până când a ajuns să fie o necesitate.

O situație în care am experimentat ceva cu totul nou pentru mine a fost în cadrul schimbului de tineri organizat de către Imago Mundi în perioada 19-29 Noiembrie 2014, schimb la care au participat tineri din Polonia, Belgia și Portugalia. Cred că momentul care a avut cel mai mare impact asupra mea a fost atunci când m-am trezit într-o cameră cu 40 de persoane cu care mă înțelegeam extraordinar de bine, deși ne cunoșteam doar de o zi și puteam să disting 5 limbi diferite în același timp. Fiind prima oară în viață când am interacționat cu atâția tineri din mediul străin, a rămas o experiență foarte importantă pentru mine atât pe plan profesional, cât și emoțional, astfel că am avut ocazia să învăț foarte multe lucruri care au ajutat la dezvoltarea mea personală în cadrul desfășurării schimbului, dar și să cunosc oameni minunați, diferiți , să aflu mai multe despre mediul din care provin și despre experiența acestora, lucruri care mă influențează și acum, de care îmi amintesc cu plăcere.

Voluntariatul reprezintă cea mai bună modalitate de a-ți utiliza timpul liber într-un mod oportun, de a face ceva folositor atât pentru tine, cât și pentru comunitatea în care trăiești. Există foarte multe beneficii de pe urma activităților de voluntariat: oportunitățile ce se deschid, cunoștințe dobândite, creșterea încrederii în sine, pregătirea pentru viitor, dezvoltare personală, ajutarea oamenilor, a comunității în care trăiești, dar și alte lucruri pe care ar fi păcat să le pierzi.

Din realizările sale, prin cuvintele coordonatorului:

Antonia a participat la proiectele Fii Original, încrezător, pregătit pentru viață, la ateliere pe tema comunicării ca abilitate necesară la anagajare și la schimbul de tineri „Communicate, connect! For better Jobs, better Life!” organizat de Asociația Imago Mundi în Noiembrie 2014 cu tineri din Belgia, Portugalia, Polonia și România în Corbeni, Argeș. A coordonat cu sprijinul colegilor săi de la Liceul de Artă din Pitești  activități de dezvoltare a creativității tinerilor, a coordonat desfășurarea unui concurs de creație împotriva discriminării și activități din cadrul programului Școala Altfel.

A reușit să implice mai bine de 50 de tineri în activități creative  și a creat un parteneriat solid între Liceul de Artă unde este elevă și asociația noastră. În acest moment, alături de alte trei eleve de la Liceul de Artă Dinu Lipatti, lucrează la implementarea unui proiect ce are drept tematică sprijinirea și promovarea elevilor cu talente și abilități artistice din județul Argeș.

Antonia e o voluntară aparte, ce a învățat să îți depășească emoțiile din primii săi ani de voluntariat! S-a remarcat prin faptul că a fost un adevărat „ambasador”al voluntariatului în comunitatea sa și în liceul unde activează, a atras mai mulți colegi ai săi în activitățile de voluntariat. Este pasionată de artă și a desfășurat mai multe activități creative pentru tineri. E o fire optimistă, capabilă să motiveze și care are curajul de a propune și de a implementa mereu noi activități, de aceea vrea să urmeze traseul fratelui său și să fie lider de tineret pentru un schimb de tineri pe artă.

Antonia este omul „păcii”! Un voluntar ce creează bună dispoziţie, care dă celor din jur din energia ei și care devine motorul multor activități, prin faptul că îi încurajează și motivează pe cei din jurul ei, care contribuie la evitarea sau rezolvarea conflictelor. De multe ori, Antonia a fost cea care a creat grafica pentru activități, postere, realizând o tradiție în ultimul an în ceea ce priveste includerea artei și a metodelor creative în activitățile asociației! Din acest motiv, dovedind clare abilități de lider (nu șef) ea este de anul acesta, Director al Departamentului de Voluntari!

Marturii:

Voluntara a ajutat în repetate rânduri la buna desfășurare a activităților, la organizarea programului și derularea evenimentelor aflate în cadrul acestuia, la reazilarea posterelor de promovare a proiectelor sau a Asociației, la recrutarea voluntarilor și la ținerea unei evidențe în ceea ce privește nivelul lor de implicare. A avut responsabilitatea de a se asigura de derularea în perfectă ordine a activităților, dar și de a lua inițiativa și de a propune noi idei de proiecte sau activități creative în cadrul Asociației Imago Mundi!

Leave a Comment

Required fields are marked *.