Search
  • Poti. Vrei. Dar faci!
  • Saptamana Nationala a Voluntariatului 2017
Search Menu

Andrea Ștefania Cadar

Daca ti-a placut, da mai departe!Share on Facebook
Facebook
0

Asociaţia pentru Dezvoltare prin Educaţie, Informare şi Susţinere – D.E.I.S., Baia Mare

Mergând înapoi în timp… îmi amintesc o vară cu un soare strălucitor pe cerul albastru deschis. Mă îndreptam spre primul proiect din sectorul voluntariatului. Am fost din categoria beneficiar. Beneficiar al unui proiect intitulat „Nu pierde vara”. Sugestiv. Nu? A fost momentul când s-a declanșat gustul pentru descoperirea interioară, circumstanțe în a găsi metode creative – soluții la munca în echipă, înfruntarea barierelor, de a îndrăzni în exprimarea opiniilor, inhibițiile închise în cufăr și depășirea limitelor. Jumppp. Proiectul a avut incluse metode de educație non-formală pe tema abilităților de leader – comunicare verbală și nonverbală – managementul conflictelor ș.a.m.d.

A fost precum gustarea pentru prima dată a unei înghețate de scorțișoară. Și acest gust nu se uită. Doar se intensifică. De atunci, inghetața de școrțișoară este întotdeauna în buzunarul meu. Nu s-ar topi nici într-o călătorie prin deșert.

De atunci, nu pierd nicio vară, nicio iarnă, în a mă implica activ.  Mi-am setat intenția de a experimenta partea de leadership. Oportunitatea sigur că nu a ezitat să apară. Să vă spun mai multe: M-am înscris la un Youth Exchange în Bosnia. Urmăream cu sufletul la gură publicarea rezultatelor, vânam căsuța cu e-mailuri. În cele din urmă.. Andrea Cadar – acceptată. Bucurie interioară. exterioară. toate cele. Echipa se formează și ipostaza la care se ajunge este așa: Andrea întreabă .. și cine vrea să fie leader de echipă?  De obicei cine întreabă. Uite așa am fost pusă în situația cerută pentru a simți că evoluez. Experiența de a coordona echipa, de a planifica toate detaliile necesare plecării. Atunci am simțit pentru prima dată ce important este rolul leader-ului în echipă, cum ghidează el spre scop și cum molipsește echipa cu implicare – prin însuși implicarea sa.

Dacă mănânci voluntariat vei avea parte de schimbări. Te vei simți bine în pielea ta. Vei știi că ai avut un impact în societate, că ai contribuit la conștientizare asupra unei lumi cu oameni mai fericiți. Voluntariatul schimbă atât lumea proprie interioară, cât și lumea mare exterioară. Ai oportunitatea de a lăsa un mesaj în urma ta pe pământ.

Din realizările sale, prin cuvintele coordonatorului:

Andrea a fost un voluntar implicat în ultimii doi ani în organizația noatră, astfel ca echipa a ales-o anul trecut să le fie coordonator. Ea organizează, monitorizează și evaluează activitățile echipei de voluntari juniori (12 – 20 de ani) și le facilitează procesul de învățare la nivel personal și profesional,  în urma experiențelor trăite. Le oferă sprijin și îndrumare în proiectele pe care le implementează, le oferă suport în găsirea de soluții creative la problemele pe care le întâmpină și îi motivează să își pună în practică ideile.

Andrea s-a implicat în organizarea și facilitarea de activități de teambuilding pentru voluntari, care au avut ca rezultat sudarea echipei, o mai bună comunicare și stabilirea unor valori comune în cadrul echipei. A început pilotarea certificatului de voluntariat în organizație care are ca rezultat până în acest moment stabilirea clară a unor obiective de învățare ale voluntarilor și determinarea pașilor care trebuie făcuți pentru atingerea lor.

A oferit suport, a monitorizat  și evaluat împreună cu echipa de voluntari juniori 11 proiecte fără finațare, idei ale tinerilor voluntari.

Aportul ei ar putea fi transpus în cuvinte cam așa: abilități de leader, de facilitare a procesului de învățare, creativitate, energie și implicare. A completat cu succes puzzle-ul organizației noastre. De când a preluat coordonarea activităților voluntarilor noștri s-a simțit o îmbunătățire considerabilă a acțiunilor lor, numărul de proiecte fiind în creștere.

Colaborează bine cu cei 34 de voluntari și reușește cu succes să îi susțină și să le faciliteze procesul de învățare. A reușit să se impună ca lider și coordonator încă de la început și a consolidat echipa voluntarilor juniori a organizației noastre.

Marturiile beneficiarilor:

M-a ajutat foarte mult în a conștientiza beneficiile planificării cronologice ale unei activități: cu detaliere scop, acțiuni, resurse materiale, umane și necesitatea încadrării în timp – respectarea termenelor limită. Am devenit mai responsabilă. (coleg voluntar)

Leave a Comment

Required fields are marked *.