Search
  • Poti. Vrei. Dar faci!
  • Saptamana Nationala a Voluntariatului 2017
Search Menu

Andra Iulia Rîpanu

Daca ti-a placut, da mai departe!Share on Facebook
Facebook
0

Biblioteca Municipală Stroe S. Belloescu, Bârlad

Prin activitatea de voluntariat am reuşit să cunosc foarte mulţi oameni, am învăţat să mă descurc şi să mă adaptez la diferite tipuri de persoane. Primele experienţe, în calitate de voluntar, le-am trăit în Italia. Eram studentă la master la Universitatea din Udine şi am prins gustul voluntariatului când am ajutat fetiţe din Africa să înveţe limba italiană. Apoi am continuat cu copii chinezi. A fost ciudat ciudat ca eu, de asemenea  străină în Italia, să învăţ alţi copii să vorbească limba italiană. Le vorbeam în engleză, apoi traduceam în italiană. A fost greu, dar satisfacţiile au fost pe măsură. Toate amintirile din acea perioadă sunt frumoase, cel mai plăcut moment a fost atunci când un cursant a reuşit să spună o frază în italiană fără ajutorul meu. Atunci am realizat cât de frumos este să fii voluntar şi să împărtăşeşti cu ceilalţi din cunoştinţele tale.

Cele mai frumoase amintiri din experienţa de voluntar sunt cele în care am lucrat cu copiii. E minunt să-i vezi cât sunt de energici şi cum încearcă să te impresioneze inventând cuvinte în limba italiană. Una dintre aceste amintiri este aceea în care îi învăţam pe prichindeii bârlădeni limba italiană şi un copil de 8 ani mi-a spus, în timp ce încercam să-i învăţ animalele, că el ştie cum se spune la pisică: “Doamna, il motaneo!”. Ne-am amuzat cu toţii şi recunosc că mi-a făcut ziua mai frumoasă. De asemenea, sunt foarte bucuroasă atunci când îi ajut pe cei mai în vârstă şi văd cum îşi dau silinţa să înveţe măcar câteva cuvinte pentru a putea înţelege această limbă atunci când merg să-şi viziteze copiii plecaţi la muncă în Italia.

Aş recomanda tuturor să prindă gustul deosebit al voluntariatului. Un gust care nu poate fi descris în cuvinte şi care creează dependenţă. Satisfacţia pe care o ai atunci când ajuţi este extraordinară. Faptul că te simţi util, îţi faci prieteni noi, oamenii îţi sunt recunoscători şi tu lor pentru că oferi şi primeşti în acelaşi timp îţi schimbă total percepţia despre viaţă.

Din realizările sale, prin cuvintele coordonatorului:

În ultimul an, Andra a desfăşurat activităţi de iniţiere în limba italiană pentru beneficiari de toate vârstele. Rezultatele ei sunt foarte bune. A reuşit să înveţe un număr relativ mare de persoane să se descurce în limba italiană. Surpriza a fost din partea copiilor şi a persoanelor mai în vârstă, care s-au arătat foarte receptive şi au reuşit să înveţe limba italiană la nivel de conversaţie. A fost primul astfel de curs în oraşul nostru şi oamenii s-au arătat încântaţi, având în vedere că limba italiană a devenit cunoscută din nou în comunitatea noastră, nu se predă în unităţile de învăţământ şi nici nu sunt profesori de specialitate.

Andra este o persoană foarte conştiincioasă şi reuşeşte să fie un exemplu pentru ceilalţi voluntari, fiind voluntarul cu cele mai multe activităţi din echipă. De asemenea, ceilalţi voluntari au “profitat” de cunoştinţele ei, participând  la cursurile de iniţiere în limba italiană.

Marturiile beneficiarilor:

Îmi doresc ca domnişoara nostră profesoară să fie prezentată în acestă publicaţie pentru că merită să fie cunoscută şi apreciată de toată lumea. Puţini sunt cei care îşi dedică timpul pentru a-i învăţa pe ceilalţi fără să ceară nimic în schimb, mai ales în condiţiile financiare nu tocmai bune în care trăim în prezent. Pentru mine contează mult acest curs, pentru că am învăţat lucruri noi şi abia aştept să le pun în practică la vară, când voi merge la fiica mea în Italia. (Doamna Cati, beneficiar)

Leave a Comment

Required fields are marked *.