Search
  • Poti. Vrei. Dar faci!
  • Saptamana Nationala a Voluntariatului 2017
Search Menu

Adelina Dalia Valoschi

Daca ti-a placut, da mai departe!Share on Facebook
Facebook
0

Centrul de Resurse Economice şi Educaţie pentru Dezvoltare, Piatra-Neamţ

Valoschi Adelina DaliaNu a fost un motiv cert pentru care am devenit voluntar. Nu te poţi decide de pe o zi pe alta că vrei să fii voluntar şi să şi fii. Astfel că lucrul de la care am pornit pe acest drum nu este nici pe departe unul bine definit. Tot ceea ce ştiu este că opinia mea asupra lumii în care mă aflam, încă de la o vârstă fragedă pot spune că a fost una îngrozitoare: aceea că lumea este un loc în care odată ieşit, nu mai poţi da înapoi, o lume unde te întâlneşti cu dezgustul, teama, teribilismul de a fi om. CREED mi-a deschis o uşă prin care am ales să trec şi să schimb tot ceea ce ştiam eu despre lume. Prin fiecare eveniment pe care l-am organizat şi la care am participat alături de CREED am crescut şi m-am definit ca persoană, ca voluntar, iar acum, după timpul petrecut în cadrul acestei asociaţii, pe lângă numeroase alte proiecte la care am luat parte, nu doar că am prins gustul voluntariatului, ci cu siguranţă îi voi ajuta şi pe alţii.

Pe parcursul activităţii mele de voluntar nu m-am întâlnit nici cu un sfert din lucrurile cu care s-au întâlnit mulţi alţi voluntari, aşa că nu urmăresc nici să surprind, nici să atrag, ci urmăresc să împărtăşesc puţin din puţinul de care sunt mândră. Astfel, un eveniment de mare amploare la care am luat parte a fost “Gala Voluntariatului Nemţean 2015”, unde, deşi am făcut parte din organizare, am simţit că am primit un premiu şi o diplomă mai valoroase decât cele primite de câştigători. Aici am învăţat lucruri pe care mi le-am însuşit, am învăţat că puterea omului de a realiza o depăşeşte pe cea de a distruge, iar acesta consider că este cel mai important lucru pe care trebuie să îl duc mai departe şi de asta sunt şi voi fi în continuare voluntar: pentru a le arăta oamenilor de ce suntem în stare, să ne asumăm riscuri, să sperăm şi să ducem luptele de ale căror înfrângeri ne este teamă. Asta este ceea ce Gala, împreună cu CREED, au reuşit să mă înveţe.

Da, le recomand oamenilor să încerce experienţa de voluntar, însă în mare parte nu este necesar, căci mulţi oameni cu care intru în contact şi abordează acest subiect se lasă convinşi să încerce doar ascultându-mă cu cât entuziasm şi suflet vorbesc despre acest subiect. Motivul este foarte simplu: nu îi pot priva eu pe ceilalţi de dreptul de a schimba percepţia oamenilor asupra lumii, de a ieşi în faţă şi a trimite un mesaj, de a se face auziţi. Toţi cei care au prins gustul voluntariatului se vor înfrupta în continuare din el.

Din realizările sale, prin cuvintele coordonatorului:

Cu o activitate de 12 luni în organizaţie, s-a implicat în organizarea Galei Voluntariatului Nemţean şi în proiectul No Hate. A realizat modelul tricourilor Happy Piatra-Neamţ şi a ecusoanelor pentru diverse evenimente. Din dorința de a avea o activitate cât mai diversă, Adelia a redactat articole de promovare, a participat la un public reading şi la Târgul Solidarităţii Sociale, la training-urile săptămânale dedicate voluntarilor, la activităţi precum cele de promovare a Serviciului European de Voluntariat şi la cele de la Centrul Social „Luceafărul” şi a participat la cursurile de limbă turcă.

Adelina a dobândit o mai bună capacitate de înţelegere şi comunicare, atât cu oamenii din cadrul organizaţiei, cât şi cu ceilalţi din exteriorul ei. Şi-a extins orizontul asupra lucrurilor pe care le poate face, dobândind încredere în propriile abilitaţi.

Mărturii:

Adelina este genul de persoană implicată care doreşte să înveţe multe lucruri noi, fiind motivată să aducă un plus fiecărei activităţi pe care o realizează. De când a devenit voluntar în asociație, prin ideile și proiectele la care a participat, am observat că a dezvoltat noi abilităţi, a învăţat să lucreze în echipă, să fie proactivă. Activitățile desfășurate de ea acoperă o gamă largă de domenii, de la design-ul unor materiale la activităţi pentru tineri. (Mihăilă Georgiana – coordonator de voluntari CREED)

Leave a Comment

Required fields are marked *.